Translate Blog

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Linux πλανήτης




- Τι είναι ρε παιδιά το Linux?
- Ubuntu τι είναι αυτό ρε Μαρία? Κανένα αγόρι από την Αφρική?
Και άλλες πολλές ερωτήσεις που υπάρχουν γύρω από το θέμα! Όπως λέει και στην Ελληνική σελίδα του Linux

“Το Linux είναι ένα ελεύθερο τύπου-Unix λειτουργικό σύστημα που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με τη βοήθεια προγραμματιστών από όλον τον κόσμο. To Linux είναι μιά ανεξάρτητη POSIX υλοποίηση και στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνει πραγματικό multitasking, πραγματικό πολυχρηστικό περιβάλλον, virtual memory, shared libraries, demand loading, TCP/IP networking και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τον τίτλο "τύπου-Unix". Είναι κατασκευασμένο υπό την GPL άδεια, δηλαδή ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος στον καθένα (opensource).
Ο Linus, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία, αρχικά δημιούργησε το Linux ως hobby. Είχε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του στο Minix, ένα μικρό UNIX σύστημα, και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα είχε περισσότερες δυνατότητες από το Minix. Ξεκίνησε την δημιουργία του Linux το 1991, ανακοινώνοντας την έκδοση 0.02 και δουλεύοντας σταθερά έφτασε το 1994 στην έκδοση 1.0 του Linux Kernel. Το Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, όπως το networking, η ανάπτυξη προγραμμάτων, ακόμα και για πλατφόρμα για απλούς χρήστες. Λόγω της φύσης και της ευελιξίας του, το Linux έχει γίνει πολύ διάσημο παγκοσμίως και ένας μεγάλος αριθμός προγραμματιστών έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του πάνω σε αυτό. Η μασκότ του Linux είναι ένας συμπαθέστατος χαμογελαστός πινγκουίνος, ο οποίος επιλέχτηκε από τον ίδιον τον δημιουργό του.”
Και γενικά πολλά ερωτήματα απαντώνται εδω:

Γιατί ρε Χρήστο να μην αφήσω τα Windows και να βάλω Linux?

Αρχικά δεν χρειάζεται να βγάλετε τα Windows για να βάλετε Linux απλά μπορείτε να τα βάλετε σαν 2ο Λειτουργικό σύστημα, 2ον Είναι ένα που ενδιαφέρον ΛΣ και για αρχάριους και για προχωρημένους, 3ον Αν έχετε βαρεθεί να ξοδεύετε χρήματα για αγορά Λογισμικού είναι η Λύση διότι μιλάμε για δωρεάν ΛΣ σύστημα το οποίο είναι συμβατό με πολύ καλές Δωρεάν εφαρμογές! και 4ον και σπουδαιότερο για εμένα μπορείτε να δώσετε ζωή στον παλιό σας υπολογιστή χωρίς να σέρνετε ;)
Αλλά ότι και να πω δεν πρόκειται να λύσω όλες σας τις απορίες γιατί είμαι και εγώ ακόμα στον Χώρο τον Linux (συγκεκριμένα τον Ubuntu) αλλά μπορώ να σας δώσω κάποιες πηγές να ενημερωθείτε...
Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα Linux από το ελληνικό τους Site
Ένα πολύ καλό περιοδικό είναι το Linux Format
Τώρα ένα πολύ καλό ΛΣ της Οικογένειας του Linux είναι τα Ubuntu όπου πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδω (όπως μπορείτε να κατεβάσετε και την Διανομή).
Επίσης υπάρχει και το ηλεκτρονικό Περιοδικό της Ubuntu (free)
και ένα πολύ καλό forum για να συζητήσετε τα προβλήματα σας ή τις απορίες σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου